Jeckes-Welt: Kulturerbe der österreichischen Juden
מאגר מידע
 
עזרה לעמוד הבית מאגר עזרה לעמוד הבית מאגר
עמוד הבית > יהודי מרכז אירופה בארץ ישראל > יישובים
פלפל צהוב נהריה | מחבר: אריך זון
ארגון יוצאי מרכז אירופה

נתבקשתי להעלות זיכרונות וחוויות כחקלאי, בראשית דרכה של המושבה נהריה.

מעטים הם הזוכרים את קשיי השיווק והגידול של תוצרת חקלאית בנהריה, בימיה הראשונים. נהריה הייתה נקודת ישוב מבודדת בצפון הארץ,ללא קשר מסודר עם העיר חיפה. בנוסף לקושי זה הייתה גם תחרות עם החקלאים הערביים המקומיים והיבוא החופשי של תוצרת חקלאית מלבנון.

בתחילת הניסיונות לגדל ירקות, התברר לנו עד מהרה כי המפתח להצלחת גידולי ירקות הוא בטיב התוצרת ובזנים המובחרים. התנאי לכך היה זני זרעים משובחים – דבר שלא היה בנמצא בתקופה זו בארץ. כך נותרה הברירה היחידה לפתח ולגדל זני זרעים שיתאימו לתנאי האקלים והאדמה בכוחות עצמנו.

נעשה יבוא של כמויות קטנות ביותר של זרעי- ירקות מובחרים מאירופה וארצות הברית. בעזרת ספרות מקצועית ומדריכים חקלאיים (שכן אנחנו היינו בורים בנושא זה) התחלנו במלאכה, בתנאים קשים והתמודדנו עם לא מעט אכזבות וכישלונות.

זמן קצר אחרי פרוץ מלחמת העולם השנייה, ואני כבר כ – 4 שנים בארץ, הוזמנתי לבוא לפגישת חירום ראשונה ב –"תנובה" בתל אביב. שם פגשתי חברי- קיבוצים, מומחים בגידולי זרעים ומורים מבית הספר החקלאי אשר בבן שמן. בפגישה נמסר לנו כי ממשלת המנדט דורשת מכל הישובים החקלאיים, לגדל ולפתח זרעים לכל ענפי החקלאות, עבור צריכה מקומית ועבור הצבא הבריטי במקום. כל זאת, משום שהמלחמה עלולה להמשך זמן רב, ויבוא זרעים לארץ עלול להיפסק כליל. נאמר לנו כי זו משימה לאומית, ויש להיערך אליה בדחיפות.

בהקשר לכך נוסדה באותו זמן חברת " הזרע " שהייתי מבין מייסדיה (החברה קיימת גם כיום). חבריה התארגנו בהקדם כדי למלא אחר הוראות ממשלת המנדט, אך כמובן שבראש וראשונה היה הדבר לטובת הישוב בארץ.

נרתמתי בחריצות " ייקית " למשימת גידול זרעי- ירקות שונים. במהרה נוכחתי כי תחום הירקות רחב מאד והחלטתי להתמקד בטיפוח זן פלפל מיוחד שיעמוד בדרישות השוק המקומי ויתאים לתנאי הקרקע והאקלים. הזן פותח מהכלאות של זרעי פלפל שהגיעו מחו"ל.

התוצאות לא איחרו לבוא והצלחנו תוך זמן קצר לפתח זן ייחודי של פלפל שצבעו ירוק זהוב. תוך שנה יכולנו לעמוד במשימה ושיווקנו את כל הצריכה המקומית. לימים נקרא הפלפל "פלפל צהוב נהריה" וכך יישאר בלקסיקון הירקות הבין- לאומי. עד עצם היום הזה משווקים זרעי " פלפל צהוב נהריה "לכל העולם על -ידי חברת " הזרע " בחיפה .

מעניין יהיה לציין כי שדות הפלפל הראשונים בנהריה נזרעו במקום בו עובר כיום רחוב סוסקין בעיר, אשר נקרא על שם ד"ר זליג סוסקין שמכר לי ולעוד מספר אנשים ממייסדי- העיר, טרם עלייתנו ארצה בשנת 1934, שטח אשר יהיה גדול מספיק למגורים וחקלאות כאחד. הבסיס הרעיוני אותו הגה היה, הקמת מושבה – חקלאית בשם 'נהריה', אשר תיושב על- ידי עולים יהודיים אשר השכילו לעזוב את גרמניה לפני השואה...


   
ביבליוגרפיה:
כותר: פלפל צהוב נהריה
מחבר: זון, אריך
שם : ארגון יוצאי מרכז אירופה
הוצאה לאור : ארגון יוצאי מרכז אירופה
בעלי זכויות: ארגון יוצאי מרכז אירופה
 

© כל הזכויות שמורות למטח, המרכז לטכנולוגיה חינוכית, חברה לתועלת הציבור (חל"צ)

הספרייה הווירטואלית מטח - המרכז לטכנולוגיה חינוכית